Tuesday, March 13, 2012

Lirik Lagu Melayu Pilihan: DILUAR JENDELADILUAR JENDELA

Diluar Jendela
Bulan Bercahaya
Sang Ratu Malam Indah Nian
Lalu KuTerlupa Semua Kesedihan
Getirnya Kehampaan
yang Telahpun Terjadi

Didalam Kamar
Lampu Terpasang
Aduhai Ku Rasa kegelapan
Lalu Ku Mencari
Sedikit Kekuatan
Tampaklah Samar-Samar Siapa Aku

Chorus:
DIbawah Pepohon
Seorang Insan Gelisah
Menanti dan Menanti
Mengharapkan Aku Datang
Bayu Membisikkan
Dirimu Tetap Dirimu
Pergilah Aku Benci Kepadamu

Biar Sejuta Maaf
Kesalahan Kau Jeritkan
Ku Kunci Kamarku dan Hatiku
Diluar Jendela
Kau Kan Melihatnya
Yang Aku Masih Punya
Harga Diri

*Lagu, Lirik dan nyanyian oleh Rafeah Buang (1982)-selain ada unsur sinister pada lagu ini aku juga suka dengan imej-imej Surreal yang cuba dipaparkan. Ianya ibarat cover-cover album awal Kembara.

" Diluar Jendela
Bulan Bercahaya
Sang Ratu Malam Indah Nian"

dan

"Didalam Kamar
Lampu Terpasang
Aduhai Ku Rasa kegelapan"

Permainan bahsa dan sudut dari 'kamar', 'jendela' dan 'dibawah pepohon' jelas menunjukkan sudut pandangan yang jelas kedudukan hoorizontal dan vertikal yang mempunyai paksi. Ianya satu pemandangan yang sangat dekat (sinonim) dengan kita, terutamanya masyarakat Melayu yang rata-ratanya mempunyai rumah 2 tingkat. Ini imej yang sangat familliar dengan kita. jadi kita seolah-olah mampu membayangkan adegan atau situasi yang berlaku dalam lagu tersebut. Seolah-olah penyanyi sedang duduk ditepi tingkap dan dalam masa yang sama menahan godaan dari teman lelakinya yang berada diluar rumah (atau tingkap, kamar)

Baris ayat akhirnya juga menarik;
"Ku Kunci Kamarku dan Hatiku
Diluar Jendela
Kau Kan Melihatnya
Yang Aku Masih Punya
Harga Diri"

Penyanyi mengunci kamarnya dan juga hatinya dalam masa yang sama. No way man!katanya. Ini membuatkan teman lelaki hanya melihat peluang untuknya sudahpun tertutup.
"kau kan melihatnya yang aku masih punya harga diri" Walaupun kini teman lelakinya tak dapat melihat penyanyi tersebut, tetapi dia dapat 'melihat' yang penyanyi masih punya harga diri.

Lagu ini bermula dengan 'DiLuar Jendela' dan berakhir juga dengan bait terakhir 'Di Luar Jendela'. Walaupun sama ayatnya tetapi ianya bermain dengan 2 maksud yang berbeza. Antara pembukaan kepada satu menungan(Lalu kuterlupa semua kesedihan) dan juga dengan satu kesimpulan (yang aku masih punya harga diri)

Antara surreal, kekesalan pada dosa lama dan juga sudut pandang perspektif yang sadis. They dont write lyrics like this anymore.Dan yang paling menarik sebenarnya mengenai lagu ini ialah ianya dicipta dan liriknya ditulis oleh Rafeah Buang. Wow!

No comments:

Post a Comment